Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Sikori - Cichorium intybus
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Europeisk bladfellende staude/toårig som blir ca 1.5 meter høy og 50 cm vid. Sikori er en god mineraloppsmaler med sine dype røtter. Røttene blir store og kan kokes og spises som en rotgrønnsak. Røttene kan også tørkes og males til et kaffesubstitutt (Ser mer ut som kaffe enn den smaker som kaffe). Finnes viltvoksende flere steder i Norge, men den er lite utbredt. Noen sorter kan selvså ganske mye. Radicchio er en type sikori som likner en liten rød kål. Den har et kompakt hode med mørk røde blader og hvite bladnerver. Radicchio dyrkes som en bladavling som kan brukes i salater og mange andre retter. Bladene har en litt bitter smak som fjernes med noen få minutters koking.
Urtekildens Planteleksikon om Sikori
Formering av sikori
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : 20°c er god spiretemperatur. Frø kan lagres i 4 år i kjøleskap.
Sikori sorter
Mange sikorisorter er toårige. Alle følgende sorter er stauder som er odlet frem for bladkonsum.
Cerolio:
Mørke rosetter.
Da Taglio Foglia Larga:
Svært produktiv, lyse grønne blader.
Dentarella:
Grønne blader, likner en stor løvetann.
Grumolo Bionda:
Lyse grønne blader i åpne rosetter.
Grumola Verde:
Liten plante med grønne blader. Svært kuldeherdig.
Italo Rossico:
Grønne blader med mørkerøde bladårer.
Puntarella:
Tykke bladstilker.
Rossa di Treviso:
Lange blader som blir mørk lilla på høsten.
Rossa di Verona:
Medium store blader som blir mørk lilla på høsten.
Spadona:
Lange avrundede blader.
Zuccherino of Trieste:
Små grønne blader. Svært produktiv.